Най-малко 30 души са убити и ранени при самоубийствен бомбен атентат в джамия в източната афганистанска провинция Хост, Афганистан, съобщиха международните агенции.

Говорителят на областния управител на Хост Талиб Мангал е потвърдил нападението, съобщи АП.

Въоръжени отвлякоха шестима индийци в Афганистан

Въоръжени отвлякоха шестима индийци в Афганистан

Отвлечените са работници на индийската компания KEC

По данни на Ройтерс убитите са най-малко 10 души, а ранените - над 30.

Говорителят на ръководителя на местната полиция Басир Бина заяви, че хората са се събрали след следобедните молитви в джамията, която е използвана като център за регистриране на гласоподаватели за парламентарните избори през октомври.
По думите на Бина няма точен брой за жертвите.

Все още никой не е поел отговорност за нападението. Въпреки това е ясно, че както талибаните, така и местното подразделение на "Ислямска държава" отхвърлят демократичните избори. Не е известно "Ислямска държава" да присъства в Хост, но през последните години разширява дейността си, допълват от "Ройтерс".

57 загинали и 120 ранени при атентата в Кабул

57 загинали и 120 ранени при атентата в Кабул

Ислямска държава пое отговорност за атаката

През миналия месец атентатор самоубиец от "Ислямска държава" (ДАЕШ) атакува регистрационен център в Кабул. При атаката загинала 60 души, а най-малко 130 бяха ранени.
При друг инцидент автомобил с търговци, тръгнали на пазар, попадна на крайпътна бомба в северната афганистанска провинция Фаряб. Тогава загинаха седем души.

Близо 30 жертви на два взрива в Кабул
Обновена

Близо 30 жертви на два взрива в Кабул

Сред загиналите е и фотограф на "Франс прес"