Бивш началник на кабинета на руския президент Владимир Путин тайно е инвестирал в американска енергийна компания, хвалена от държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, тъй като откривала нови работни места за американски работници, пише "Гардиън".

Александър Волошин - началник на канцеларията при Борис Елцин и след това при Путин между 2000 и 2003 г. - има дял в базираната в Хюстън компания American Ethane, която наскоро подписа договор за износ с Китай за милиарди долари.

Волошин е част от консорциум от руски инвеститори в American Ethane, в който е участвал и олигархът Роман Абрамович.

Разкритията идват преди четиридневната визита на Тръмп във Великобритания, която започва в четвъртък, както и срещата с Путин в Хелзинки на 16 юли.

През ноември 2017 г. Тръмп и китайският лидер Си Дзинпин присъстваха на подписването на търговски споразумения. Едно от най-големите е за 26 милиарда долара, което предвижда доставяне на етан на Китай. Сделката беше сключена между American Ethane и голям китайски конгломерат. Американският лидер похвали споразумението като "историческо".

"Гардиън" пише обаче, че в действителност печелившите от сделката живеят и работят в Москва. Един от тях е Волошин.

Не е ясно дали Белият дом е бил наясно за тази връзка с Кремъл.

Център "Досие" и "Гардиън" са разследвали бизнес интересите на Волошин в САЩ. Разкрива се, че богати руснаци са инвестирали в шистовата революция в САЩ. Сред тях са Михаил Юриев, Андрей Кунатбаев и Константин Николаев. След два неуспешни опита, руснаците решили да се насочат към извличането на ценни газове като пропан и етан чрез фракинг.

В Москва Юриев потърсил Волошин, който пък разговарял с Абрамович. Собственикът на "Челси" предоставил 50 милиона долара като начален капитал. Четиримата руснаци и Абрамович инвестирали в American Ethane. Съпругата на изпълнителния директор на компанията, който е предприемач и адвокат от Ню Орлиънс, е рускиня.

Първоначално Волошин инвестирал 1,25 милиона долара. В замяна той получил 2,5% от новата компания и място в борда като "независим директор". Сега делът му е за десетки милиони долара. Волошин взел назаем пари, за да изкупи акциите на Николаев чрез фирма на Сейшелите.

Абрамович е летял с частния си самолет до Ню Орлиънс през януари 2014 г., за да обсъди потенциална инвестиция в етан. По време на среща с шефа на American Ethane е подписано споразумение, но няколко седмици по-късно Путин анексира Крим. Плановете за участие на Абрамович в инвестициите са отменени. Впоследствие той напуска компанията, тъй като администрацията на Барак Обама налага санкции на руски олигарси.