Джеймс Клапър, бившият директор на Националното разузнаване на САЩ, изрази съмнения относно твърденията на администрацията на Доналд Тръмп, че Касем Солеймани е представлявал пряка заплаха за американци, информира Си Ен Ен.

Самият Солеймани не поставя бомби. Той не изстрелва ракети при атаки срещу американци и обекти. Така че за мен е малко пресилено, че правейки това, те са осуетили неминуема атака. Обикновено под Солеймани атаките са извършвани от шиитска милиция в Ирак, коментира той пред Си Ен Ен.

Жозеп Борел съжалява, че Иран намалява ангажимента си към ядрената сделка

Жозеп Борел съжалява, че Иран намалява ангажимента си към ядрената сделка

"Пълното изпълнение на ядрената сделка от всички, сега е по-важно от всякога"

Според Клапър администрацията на Тръмп е изправена пред проблем с доверието с избора на разузнавателна информация, на която се вярва.

Като цяло има проблем с доверието. През последните три години президентът дискредитира разузнаването, което носи тази разузнавателна информация. Има история, която хората трябва да помнят от преди 17 г., когато администрацията гарантира за разузнавателна информация, довела до инвазия в Ирак, предупреди бившият топ разузнавач.

Съветникът по национална сигурност на Белия дом Робърт О'Брайън твърди, че има солидна разузнавателна информация, че Солеймани е пътувал в региона, за да планира нападение срещу американски войници.

Кой е новият командир на силите "Кудс" на Иранската революционна гвардия?

Кой е новият командир на силите "Кудс" на Иранската революционна гвардия?

Обявен е за терорист от САЩ още по времето на Обама

Клапър обясни, че не може да повярва на такива уверения, докато не провери разузнавателната информация. Той намекна, че може би трябва да се публикува разузнавателната информация, която показва, че Солеймани е бил заплаха за американците.

Солеймани беше убит при атака с американски безпилотен самолет в петък.

Върховният лидер на Иран оплака Солеймани

Върховният лидер на Иран оплака Солеймани

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи се помоли пред останките на генерал Касем Солеймани