Заподозрян наркобарон, известен като "Пабло Ескобар на Еквадор", е екстрадиран в САЩ, съобщиха от офиса на главния прокурор на Колумбия, информира АП.

Вашингтон Едисон Прадо безуспешно се опита да предотврати екстрадирането в САЩ, заявявайки, че е член на ФАРК ("Революционните въоръжени сили на Колумбия - народна армия") в Колумбия, която имам статут, който позволява на Прадо да получи амнистия според мирно споразумение.

Прокуратурата обяви в съобщение, че Прадо е бил ескортиран от 50 командоси и агенти на различни полицейски агенции до предаването му на американските власти.

Той е обвиняван от САЩ в трафик на повече от 200 тона кокаин на американска територия. Прадо е ръководил най-сложния канал за трафик на наркотици по тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка. Той е сравняван с Ескобар от картела Меделин преди три десетилетия, защото се е опитвал да доминира по цялата верига - от производството до разпространението на кокаин в САЩ.

Полицията подчерта, че организацията на Прадо е изпращала по 10 бързи лодки всяка седмица, като всяка е била натоварена с около тон кокаин.

Прадо беше арестуван в Колумбия през април по настояване на федерален съд във Флорида.