Палестински екстремистки групировки изстреляха ракети към Средиземно море от Ивицата Газа в началото на определяните от тях първи съвместни учения, които са описвани от израелски медии като показване на сила, организирано от Иран, информира "Ройтерс".

Газа се управлява от "Хамас" и е дом на други екстремистки организации, включително "Ислямски джихад". Ученията бяха обявени от съвместно командване, сформирано от групите през 2018 г.

Израелски удари над Газа в отговор на ракетен обстрел

Израелски удари над Газа в отговор на ракетен обстрел

Няма данни за пострадали или щети

8 ракети бяха изстреляни от Газа към Средиземноморието, след като Абу Хамза, говорител на "Ислямска джихад", изнесе реч преди началото на игрите, които предвиждат и крайбрежни учения, описани от групите като проверка на подготовката им в случай на бъдещ конфликт с Израел.

Израелски медии информират, че учението е организирано от спонсорирани от Техеран екстремисти, за да се демонстрират рисковете пред Израел, ако Иран бъде нападнат от САЩ или еврейската държава в последните дни от управлението на Доналд Тръмп.

Израел удари множество обекти в ивицата Газа след ракетна атака

Израел удари множество обекти в ивицата Газа след ракетна атака

По-рано палестинските бойци в Газа изстреляха ракета към Израел

В навечерието на учението голям портрет на иранския военен командир генерал Касем Солеймани, който бе убит при атака на САЩ в Ирак през януари 2020 г., бе издигнат на основен крайбрежен път в Газа.

Напрежението между Иран и Израел се покачи от 27 ноември, когато топ иранският ядрен учен Мохсен Фахризадех бе убит. Техеран обвинява Тел Авив за убийството.