Братовчедът на Саддам Хюсеин Али Хасан ал Маджид, известен повече като Химическия Али, ще бъде екзекутиран в следващите няколко дни. Това е съобщил представител на иракското правителство Али ад Дабах, който в момента се намира на посещение във Вашингтон.

Али ал Маджид, бивш министър на отбраната на Ирак Султан Хашим и бившият началник на щаба на армията Хюсеин Рашид бяха осъдени на смърт заради организираната от тях военна операция срещу иракските кюрди, т.нар. операция Анфал, при която загинаха повече от 180 хиляди души. От тук идва и прозвището на Али Хасан ал Маджид, тъй като при операцията са използвани отровни газове.

Присъдата трябваше да се извърши на 3 октомври, но беше отложена от министър-председателя до ксвършването на свещения за мюсюлманите месец Рамадан.

След екзекуцията на Садам Хюсеин на 30 декември 2006 г. иракските сунити, а също и власитте в Египет и Саудитска Арабия обвиняваха шиитското правителство на Ал Малики в нарочност на датата, което е засилило напрежението между етносите, тъй 30 декември съвпадаше с края на религиозния празник Курбан Байрям.