Британската кралица Елизабет II празнува днес един по-различен рожден ден.

Най-дълго управлявалият британски монарх навършва 94 години на фона на пандемията от коронавирус, която засегна тежко и Кралството в много аспекти. 

Това накара кралицата в знак на съпричастност да прекара само с близките си личния си празник, тъй като обичайните шумни прояви биха били неуместни.

Припомняме, че кралското семейство също бе засегнато от заболяването, тъй като синът ѝ и наследник на трона, 71-годишният принц Чарлс, се разболя, но без сред леките случаи.

Самата тя напусна Лондон, епицентъра на епидемията във Великобритания и е в дома си в Уиндзор заедно със съпруга си, херцога на Единбург принц Филип.

98-годишният Филип, който постепенно се оттегли от задълженията си, преди дни направи рядко изявление, в което благодари на служителите "на първа линия", които се борят с коронавируса.

В две обръщения към нацията тя поиска да повдигне духа на поданиците си в тежките времена, които обаче няма да ги сломят.

Монархът официално отбелязва празника през юни - пищно и с парад. През април тя празнува в тесен семеен кръг в Лондон, като датата е отбелязвана с топовни салюти. Тази година обаче тържествата са отменени.

От Двореца вече обявиха, че дори няма да бъдат публикувани съобщения в медиите, както обичайно преминават честванията. Всичко ще бъде в тесен семеен кръг.

Великобритания отбеляза 124 743 случая и 16 509 починали.  Страната е под блокада от седмици.  Пандемията засегна и икономиката на страната, като правителството обяви спешни спасителни мерки.