Елизабет Уорън, един от основните кандидати за президент на САЩ от Демократическата партия, публикува план как ще събере пари за "Медикеър" (Medicare) за всички, след като някои от конкурентите й в партията, включително Джо Байдън, я разкритикуваха, тъй като не е изложила как ще осъществи идеята си, пише "Ню Йорк таймс".

"Медикеър" е федерална програма за здравно осигуряване на хора на възраст над 65 години или хора със специфични заболявания и инвалиди.

За първи път Елизабет Уорън е топ кандидатът на демократите за президент

За първи път Елизабет Уорън е топ кандидатът на демократите за президент

Проучването на Quinnipiac показва, че 27% от демократите подкрепят Уорън

Уорън предлага 20,5 трилиона долара нови разходи през следващото десетилетие. Тя ще използва микс от източници, за да събере парите, включително като изиска от работодателите и бизнеса да платят трилиони долари на правителство, заменяйки голяма част от това, което в момента харчат за здравни осигуровки за служителите. Тя ще създаде данък върху финансовите транзакции при търговията с акции, промени в данъчната система и намаляване на военните разходи с 800 милиарда долара.

Важна част от плана е, че не се предвижда вдигане на данъците на американската средна класа. Уорън на няколко пъти трябваше да отговаря на този въпрос по време на президентските дебати. С плана тя също може да отговори на критиката, че предложенията й са нереалистични.

Сблъсък за здравеопазването между Байдън, Сандърс и Уорън в третия дебат на демократите

Сблъсък за здравеопазването между Байдън, Сандърс и Уорън в третия дебат на демократите

Хаотичен трети дебат между кандидатите за президентска номинация на демократите

На практика сенаторът от Масачузетс предлага 20,5 трилиона долара нови разходи чрез голямо увеличение на данъците за бизнеса и богатите американци, за да платят за "Медикеър" за всички.

Повече от половината американци са здравноосигурени от работодателите, но в плана на Уорън се предвижда премахването му и замяната му с безплатна държавна здравна осигуровка за всички американци. "Ню Йорк таймс" пише, че това е фундаментална промяна в задвижваната от пазара система, която определя здравната грижа в САЩ от десетилетия, но води до голямо неравенство в качеството, услугата и цената.

Топ кандидатът на демократите за президент на САЩ обяви план срещу екологичния расизъм

Топ кандидатът на демократите за президент на САЩ обяви план срещу екологичния расизъм

Подробното политическо предложение е на базата на 17 принципа на екологична справедливост