Основният кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ Елизабет Уорън разкри амбициозен, справедлив план за борба с климатичните промени, който поставя бедните цветнокожи общности в центъра на мащабни реформи, целящи засилване на екологичната защита, справяне със замърсяването и осигуряване на чиста вода и въздух, пише "Гардиън".

Планът ще помогне на малцинствата, които живеят в райони с голямо замърсяване, включително в щати като Мичиган и Луизиана.

Кметовете на най-големите градове в света заклеймиха световните лидери за бездействието за климата

Кметовете на най-големите градове в света заклеймиха световните лидери за бездействието за климата

Обслужвали интересите на индустрията на изкопаемите горива

Подробното политическо предложение е на базата на 17 принципа на екологична справедливост, формулирани на среща през 1991 г. Тогава резултатите от срещата са приветствани, но пренебрегвани от федералните правителства.

В плана Уорън отбелязва, че екологичната несправедливост е в резултат на десетилетия дискриминация и екологичен расизъм, които засягат общности, които отдавна са пренебрегвани.

Политическият план доизгражда обявената по-рано от Уорън платформа за борба с климатичната криза чрез инвестиране на 3 трилиона долара през следващото десетилетие. С плана се признава екологичният расизъм - непропорционалното влияние на екологичната криза върху цветнокожите, след като американският сенатор Камала Харис повдигна проблема на първия дебат на демократите през юли. Оттогава повечето кандидати от Демократическата партия признаха за проблема. Но публикуваната от Уорън платформа е един от най-подробните планове сред кандидатите.

20 мултинационални и държавни компании зад една трета от всички въглеродни емисии

20 мултинационални и държавни компании зад една трета от всички въглеродни емисии

Безпощадно експлоатират световните запаси от нефт, газ и въглища