Органът по лекарствата на Европейския съюз ЕМА заяви в четвъртък, че оценява ново лекарство за лечение на пациенти с COVID-19, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но са изложени на повишен риск от развитие на тежки симптоми на заболяването, съобщава АП.

Xevudy, разработен от американската компания Vir Biotechnology Inc. и базираната във Великобритания GlaxoSmithKline, е така нареченото лечение с моноклонални антитела - лабораторно изработена версия на антитела, блокиращи вируса, които помагат за борба с инфекциите.

Лечението с антитела остава една от малкото терапии, които могат да намалят най-лошите последици от COVID-19 и са единствената опция, достъпна за хора с леки до умерени случаи, които все още не са в болницата.

Европейската агенция по лекарствата заяви, че е започнала да оценява заявлението за разрешение и може да даде становище в рамките на два месеца, ако данните, предоставени със заявлението, са достатъчно надеждни.

Комитетът по човешки лекарства на агенцията вече прегледа някои данни за Xevudy. Данните идват от лабораторни изследвания и изследвания върху животни и включват информация за качеството на лекарството.

Съобщението е седмица след като ЕМА препоръча разрешаване на две други лечения с моноклонални антитела - комбинация от казиривимаб и имдевимаб и лекарството регданвимаб. В него се казва, че е доказано, че и двете значително намаляват риска от хоспитализация и смърт при пациенти, уязвими към сериозен COVID-19.

Лекарствата с антитела могат да предпазят хората със слаба имунна система срещу Covid

Лекарствата с антитела могат да предпазят хората със слаба имунна система срещу Covid

Моноклоналните антитела могат да се прилагат като набор от рутинни инжекции преди излагане на коронавируса