Лидерите на консервативната Европейска народна партия (ЕНП) обмислят да отнемат всички членски права на унгарската партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан.

Информацията съобщава "Политико", позовавайки се на проектопредложение.

Днес ЕНП се очаква да реши съдбата на партията на Орбан. По-рано ФИДЕС предупреди, че незабавно ще напусне дясноцентристката Европейска народна партия, ако бъде взето решение за временното ѝ отстраняване.

Партията на Меркел настоя за замразяване членството на Орбан в ЕНП

Партията на Меркел настоя за замразяване членството на Орбан в ЕНП

Днес ЕНП решава дали да изключи партията му

Ръководството на европейската партия обмисля идеята за сформиране на "Комисия за оценка", която ще е под управлението на бившия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Комисията ще следи дали унгарската партия спазва ценностите на ЕНП, докато членските й права са замразени.

Документът, който все още подлежи на редакция, ще бъде представен на партийните лидери и делегатите на политическото събрание на ЕНП в Брюксел по-късно днес. След това събранието ще гласува предложението на ръководството.

Орбан постави условията, при които ФИДЕС остава в ЕНП

Орбан постави условията, при които ФИДЕС остава в ЕНП

Ако тези предложения не бъдат отхвърлени, ФИДЕС ще остане в Европейската народна партия

"ФИДЕС ще изгуби всичките си права като партиен член. ФИДЕС ще изгуби правото си на глас на всички партийни срещи...както и правото си да предлага кандидати за постове. Решението веднага влиза в сила", пише в документа.

В документа не пише кога ще бъдат възстановени членските права на ФИДЕС.

Според предложението ЕНП призовава унгарската партия да оттегли анти-ЕС постерите "и други рекламни материали", както и да "изясни" "неразрешените юридически проблеми около Централноевропейския университет".

В момента ФИДЕС държи 12 места в Европейския парламент.

Орбан обяви поход срещу "кошмара Съединени щати на Европа"

Орбан обяви поход срещу "кошмара Съединени щати на Европа"

Искаме силна Европа, силни национални държави и силни лидери да поемат управлението на Европа