Европейската народна партия (ЕНП) отправи предупреждение към премиера на Унгария Виктор Орбан заради нелиберлната траектория, по която държавата се движи, информира "Дойче веле".

Орбан и партията му ФИДЕС изпитват търпението на някои депутати от консервативната партия. Но консерваторите не могат да постигнат единодушие как да се разправят с унгарските си колеги.

Скандал със "златните визи" на Орбан – облагодетелства лица, близки до Кремъл

Скандал със "златните визи" на Орбан – облагодетелства лица, близки до Кремъл

Отваря заден вход…

Европейските консерватори предупредиха Орбан и партията му да уважават демокрацията и върховенството на закона.

На конгрес на партията беше приета "непредвидена" резолюция, в която обаче не се споменава изрично Орбан или партията му. Но високопоставени представители на ЕНП признаха преди срещата в Хелзинки, че резолюцията е директно насочена към Унгария. Представителите на унгарската партия, които също се подписаха под резолюцията, отхвърлиха обвиненията.

Орбан от своя страна призова депутатите от ЕНП да заемат твърда антиимигрантска позиция. Той атакува медиите.

През септември европейските депутати гласуваха за стартиране на процедура за установяване дали Унгария нарушава демократичните ценности. Процесът може да доведе до санкции срещу унгарското правителство.

Юнкер: Орбан няма място в ЕНП

Юнкер: Орбан няма място в ЕНП

Не споделя ценностите на партията

Статутът на ФИДЕС в ЕНП води до разногласия в европейската партия. Двама кандидати за председател на Европейската комисия от ЕНП заемат различни позиции по казуса.

Манфред Вебер от баварския Християнсоциален съюз подкрепя Орбан и ФИДЕС. Той е фаворит за номинацията на ЕНП за председател на Европейската комисия и получава подкрепа от унгарския премиер.

Но Александър Стуб, бивш премиер на Финландия, призова да се изхвърли ФИДЕС от групата, ако нейните представители не се подпишат под резолюцията.

Хилари Клинтън заклейми подкрепата на торите на Мей за Виктор Орбан

Хилари Клинтън заклейми подкрепата на торите на Мей за Виктор Орбан

Бившата първа дама също предупреди торите, че са "далеч от партията на Чърчил"

Днес делегатите на форума на ЕНП ще избират кандидат за председател на ЕК. Групата е най-голямата в Европейския парламент и включва германската Християндемократическата партия на канцлера Ангела Меркел.

Франс Тимерманс, първият заместник-председател на ЕК, е потвърден като водещ кандидат за председател на ЕК. Бившият холандски външен министър води кампанията на ПЕС.

Въпреки че ЕНП прие резолюцията, социалистите разкритикуваха консерваторите, че не са се опълчили на Орбан и партията му.