Карантината спаси живота на 61 000 във Франция. В това са убедени френски епидемиолози, цитирани от "Пренса Латина".

Екип от епидемиолози от Висшето училище по обществено здраве във Франция представи доклад този четвъртък.

Според това проучване, ако вирусът на SARS-CoV-2 беше продължи да се разпространява свободно от 19 март до 19 април без въведените мерки, почти една четвърт от населението би било заразено.

670 000 души биха се нуждаели от хоспитализация, от тях 14 000 щяха да се намират в интензивните отделения.

73 900 души биха починали в болници, се казва в доклада. Това е над шест пъти по-високо от реалните 12 000 смъртни случая.

За изследването са взети предвид само данните, предоставени от болниците, но не и смъртните случаи, настъпили в старчески домове и семейни домове.

Когато е готова, Франция премахва карантината незабавно във всички региони

Когато е готова, Франция премахва карантината незабавно във всички региони

Планът за премахване на карантина може да бъде обявен на 28 или 29 април

Френският президент Еманюел Макрон вярва, че ограничителните мерки поради коронавирус в страната ще бъдат премахнати наведнъж във всички региони.

Френските здравни власти заявиха, че Франция има за цел да може да тества 700 000 души за вируса всяка седмица, когато страната ще започне да облекчава ограниченията. Ръководителят на националната агенция по здравеопазване на Франция Жером Саломон пред френските депутати в четвъртък, че Франция вече може да прави около 200 000 теста седмично.

Стратегията ще включва тестване на всички хора, проявяващи симптоми на COVID-19. Мобилните екипи ще проследят онези хора, с които наскоро са били в контакт. Хората, заразени с вируса, ще бъдат поставени под карантина у дома или в специфични съоръжения като хотели.

Мерки като социално дистанциране и работа у дома, когато е възможно, ще бъдат запазени "в продължение на няколко месеца", каза той.

Франция не изключва втора пандемична вълна след 11 май

Франция не изключва втора пандемична вълна след 11 май

Според премиера Едуард Филип животът им няма да бъде същият

Министърът на финансите Бруно Льо Мер заяви, че се надява, че повечето фирми ще могат да отворят на 11 май, с изключение на ресторанти и кафенета. Франция, една от най-засегнатите страни в света, е под блокада от 17 март.