Кралят на Саудитска Арабия Салман проведе телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган за изчезналия саудитски журналист Джамал Кашоги в Истанбул, съобщават саудитски и турски медии.

Саудитска Арабия е готова да отговори на санкциите

Саудитска Арабия е готова да отговори на санкциите

Рияд плаши със скъп петрол

Двамата за първи път са обсъдили казуса.

Саудитската национална агенция и турската държавна Анадолска агенция съобщиха, че двете страни обмислят сформиране на "работна група" за обсъждане на случая с Кашоги.

Ердоган е подчертал важността да се сформира съвместна работна група. Саудитският лидер пък е благодарил на Ердоган за предложението и подчертал, че никой не може да "подкопае силата на тези отношения".

Шефът на ООН поиска истината за Кашоги, а Тръмп заплаши Рияд със сурово наказание

Шефът на ООН поиска истината за Кашоги, а Тръмп заплаши Рияд със сурово наказание

Ще има "сурово наказание", ако се установи, че Саудитска Арабия е отговорна

По-рано външните министри на Великобритания, Франция и Германия излязоха с обща декларация, с която настояват за разследване на изчезването на Кашоги.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши със "сурово наказание", ако се установи, че Рияд е убил Кашоги, който живееше в САЩ и пишеше за вестник "Вашингтон пост".

Турция открила записи с убийството на саудитския журналист Кашоги?

Турция открила записи с убийството на саудитския журналист Кашоги?

Следствието е открило записи от часовника

Но Саудитска Арабия излезе с позиция и се закани да отговори на всички действия, предприети срещу арабската държава. Рияд предупреди, че ще има последствия за световната икономика. В статия Турки Алдахил, ръководещ новинарския канал "Ал Арабия", предупреди, че ако САЩ наложат санкции на Рияд, това ще означава да обрекат икономиката си на смърт, тъй като цената на един барел петрол ще скочи до 200 долара и Рияд ще позволи руска военна база в град Табук.

В момента един барел е около 80 долара.

Фиаско за инвестиционна среща на световния бизнес елит в Саудитска Арабия

Фиаско за инвестиционна среща на световния бизнес елит в Саудитска Арабия

Заради съмненията, че Рияд е ликвидирал саудитски журналист

В изглежда координиран отговор редица арабски държави подкрепиха кралството. Оман, Бахрейн, Йордания, Ливан, ОАЕ и Египет излязоха със съобщения, в които изразяват солидарността си със Саудитска Арабия. Палестинските власти също подкрепиха Рияд.

Ричард Брансън замразява бизнес отношенията със Саудитска Арабия

Ричард Брансън замразява бизнес отношенията със Саудитска Арабия

Заради казуса с изчезналия саудитски журналист

Колумнистът на "Вашингтон пост" изчезна на 2 октомври.

Според турски медии в 03,28 часа частен самолет със заподозрени саудитски агенти пристига на летище в Истанбул; 05,05 часа групата се настанява в два хотела до сградата на саудитското консулство; 12,13 часа няколко дипломатически коли пристигат в консулството, вероятно в тях са някои от саудитските агенти; 13,14 часа Кашоги влиза в сградата на консулството; 15,08 часа автомобили напускат консулството; 17,15 часа втори частен самолет със саудитски граждани каца в Истанбул; 17,33 часа годеницата на Кашоги, Хатидже Дженгиз, се вижда на охранителна камера да чака пред консулството; 18,20 часа единият от частните самолети излита от летището в Истанбул, а другият самолет излита в 21,00 часа.

Кашоги критикуваше Мохамед бин Салман и саудитското правителство. Той живееше в САЩ. Пише за "Вашингтон пост" преди да изчезне. Преди това е бил близък с кралския двор.