Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара след разговори със саудитския крал и принц за изчезналия журналист Джамал Кашоги, информират "Ройтерс" и АФП.

Появи се 11-минутeн запис с мъчения над Кашоги

Появи се 11-минутeн запис с мъчения над Кашоги

Турция твърди, че Саудитска Арабия е отговорна за смъртта на журналиста

Говорителят на Ердоган заяви, че турският президент и Помпео са обсъдили случая с Кашоги и Сирия по време на 40-минутна среща, на която участвал и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Заподозрените за ликвидирането на Кашоги са свързани със саудитските служби и принц Салман

Заподозрените за ликвидирането на Кашоги са свързани със саудитските служби и принц Салман

Това става ясно от статии на американските вестници "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост"

Разговорите се проведоха на летището в Анкара преди Ердоган да отлети за Молдова.

Топ дипломатът на Турция заяви, че резиденцията на саудитския консул и дипломатически автомобили ще бъдат претърсени днес, тъй като саудитските власти обявиха, че в резиденцията е било семейството на консула, който вчера напусна страната.

По-рано Чавушоглу заяви, че Помпео ще разкрие информация по случая.

Анкара се опасява, че Кашоги е ликвидиран и разчленен в саудитското консулство на 2 октомври, когато посещава дипломатическата мисия, за да си извади документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз. Журналистът пишеше за вестник "Вашингтон пост" и критикуваше саудитския кралски двор.

Рияд категорично отрича да е свързан със случая.

Проправителствени турски медии разкриват, че Кашоги е бил убит и разчленен в саудитското консулство от екип, в който е имало агенти, които са свързани с престолонаследника Мохамед бин Салман. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео заявиха, че Саудитска Арабия е обявила, че не е отговорна за изчезването на журналиста.

По-рано тази седмица турските власти проведоха 9-часово претърсване на консулството. Те също така претърсват резиденцията на саудитския консул и дипломатически автомобили.

Появи се 11-минутен аудио запис с мъчения над саудитския журналист Джамал Кашоги, който изчезна безследно.