Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща в сряда да приеме болезнени реформи и хвърли пълната си подкрепа зад нов икономически екип, създаден, след като зет му подаде оставка, съобщава АФП.

В забележки, при които турската лира спечелила 2,5% спрямо долара, Ердоган заяви пред парламента, че е готов да "направи жертви и да погълне горчиво хапче, когато е необходимо", за да съживи увисналата икономика.

Той обеща да приложи "безкомпромисни структурни реформи" и да организира международни срещи, които биха могли да върнат намаляващите преки чуждестранни инвестиции и да ги вкарат в релси.

Основният банков индекс на Турция се повиши с 8% след изказването на Ердоган.

Ердоган смени управителя на централната банка на Турция

Ердоган смени управителя на централната банка на Турция

Назначи бившия финансов министър Наджи Агбал

"Пазарите харесаха обратния завой на Ердоган тази сутрин", отбеляза икономистът от BlueBay Asset Management Тимъти Аш, наричайки 21-минутното обръщение на Ердоган "твърде хубаво, за да е истина".

Ердоган изненада пазарите в понеделник, като прие оставката на бившия финансов министър Берат Албайрак - който е женен за голямата дъщеря на президента Есра.

Албайрак бе заменен от Лютфи Елван, технократ, познат на инвеститорите, който бе приветстван от икономисти, които критикуваха категорично миналите икономически екипи на Ердоган.

Ердоган назначава и бившия финансов министър Наци Агбал за нов шеф на централната банка - избор, на който Албайрак се е съпротивлявал.

Ердоган каза, че топлият прием на пазара на новия му икономически екип "показва, че сме на прав път".

Икономистите приписват някои от проблемите на Турция в убеждението на Ердоган, че по-високите лихвени проценти причиняват инфлация.

Заплахите за санкции сринаха рекордно турската лира

Заплахите за санкции сринаха рекордно турската лира

Коронавирусът и проблемни отношения със САЩ и европейски държави поразяват турската икономика

Миналата година Ердоган уволни шеф на централната банка, който повиши лихвите, за да подпомогне лирата и да спре инфлацията.

Оттогава държавните банки изгориха над 100 милиарда долара, купувайки евро и долари в напразен опит да подкрепят турската валута.

Годишната инфлация сега е 12 процента - повече от два пъти първоначалната цел на правителството - докато лирата пропусна една трета от стойността си в началото на годината при стария икономически екип.

Ердоган повтори отказа си от по-високи ставки в сряда, отбелязвайки: "Лихвата е причината, инфлацията е резултатът."

Но той също така обеща да даде на новия си финансов министър и шеф на централната банка свобода да се грижат за икономиката, както намерят за добре.

"Всички работим заедно, за да направим нов икономически скок," каза той.

"Тази положителна тенденция ще се подобрява с всяка нова стъпка, която предприемаме. Ще прилагаме (реформи), без да правим компромиси по правилата на свободната пазарна икономика."

ЕС ще наложи тежки санкции на Турция, ако наруши мира в Нагорни Карабах

ЕС ще наложи тежки санкции на Турция, ако наруши мира в Нагорни Карабах

Турция трябва да преосмисли и принципното си агресивно поведение - ще бъдат взети мерки и "опциите са на масата"