Турският президент Реджеп Ердоган посети "Света София", за първи път, след като храмът бе превърнат в действаща джамия, предаде "Спутник".

Той инспектира подготвителни дейности, за да бъдат допуснати още в края на юли вярващи.

Президентът сподели и снимки в Twitter.

Ердоган беше придружен от турския министър на културата и туризма Мехмет Ерсой, валията на Истанбул Али Йерликая, министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и министъра на вероизповеданията Али Ербаш, съобщи Анадолската агенция.

Гръцки евродепутат зове за санкции срещу Турция заради "Св. София"

Гръцки евродепутат зове за санкции срещу Турция заради "Св. София"

Решението за превръщането на църквата в джамия е в нарушение на решението на ЮНЕСКО да обяви "Света София" за световно културно наследство

Припомняме, че решението на Турция бе прието с несъгласие от редица организации и държави.

Европейският парламент се обяви в защита на храма "Св. София" в Истанбул. ЮНЕСКО изрази разочарование от променения статут.

Външното министерство на Турция отхвърли критиките от страна на Европейския съюз, предизвикани от промяната в статута на катедралата "Света София" от музей в джамия.

"Света София" е собственост на Турция. Всички проекти по отношение на нея, включително промяна на нейния статут, са изключително в компетенцията на Турция. Никой не може да се намесва в суверенните юридически дела на Турция", се подчерта в позицията на турското външно ведомство.

Гневно реагира Гърция. САЩ също осъдиха това решение.

От турския Дианет обявиха, че "Света София" може да остане отворена за посетители извън молитвеното време на мюсюлманите и нейните християнски икони ще останат.