Турският президент Тайип Ердоган призова Европа да подкрепи работата си в Либия, където оказва военна подкрепа на международно признатото правителство, ако иска да сложи край на конфликта там, предаде "Ройтерс".

Ердоган направи своите забележки преди срещата на върха в Берлин в неделя, която ще се опита да стабилизира страната.

На срещата Германия и Организацията на обединените нации ще накарат съперничещите либийски лагери, които се бият срещу столицата Триполи, да се споразумеят за примирие и механизъм за наблюдение като първи стъпки към мира, дипломатите и проект на комюнике.

Турция подкрепя правителството на Фаез ал Серадж в Триполи и описва Халифа Хафтар, който оглавява източната либийска национална армия (LNA), като заговорник за преврат.

Путин отива в Берлин за мирната конференция за Либия

Путин отива в Берлин за мирната конференция за Либия

Участват представители на Германия, Алжир Великобритания, Египет, ОАЕ, Китай, Турция и Франция

"Имайки предвид, че Европа е по-малко заинтересована от предоставяне на военна подкрепа на Либия, очевидният избор е да се работи с Турция, която вече обеща военна помощ", пише Ердоган.

"Ще обучим либийските сили за сигурност и ще им помогнем в борбата с тероризма, трафика на хора и други сериозни заплахи срещу международната сигурност", добави той.

Неделната среща на върха ще окаже натиск върху Хафтар и LNA да прекратят деветмесечна офанзива срещу Триполи след едноседмично затишие в битките. Но той няма да се опита да постигне разпределение на властта между двете страни, заявиха дипломати, запознати с подготовката.

Либия е в смут след падането на Муамар Кадафи през 2011 година.

Помпео: Ще работя твърдо за примирие в Либия

Помпео: Ще работя твърдо за примирие в Либия

Ключова конференция започва в Берлин

Ердоган заяви, че ако легитимното правителство на Либия падне, ислямистки войнствени групи като Ислямска държава и Ал Кайда, "ще намерят плодородна почва да се върнат на крака".

Хафтар е подкрепен от бойци от Обединените арабски емирства, Египет, Йордания, судански и чадски бойци и най-скоро руски наемници. Франция също даде известна подкрепа.

От друга страна, Турция подкрепи Серрай, като изпрати войски, за да балансира последните печалби от руските снайперисти. Стотици протурски бойци от войната в Сирия също са дислоцирани, заявяват дипломатите.

Германия притиска Хафтар да участва на мирните преговори за Либия в Берлин

Германия притиска Хафтар да участва на мирните преговори за Либия в Берлин

Надявам се, че страните ще използват тази възможност, за да върнат бъдещето на Либия