Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова Гърция да се въздържа от провокативни действия, като критикува Атина за ескалацията на напрежението в Егейско море, пише "Дейли сабах".

Говорейки след заседание на кабинета в столицата Анкара в понеделник, Ердоган каза, че Турция следи провокативните действия на Гърция. Той отбелязва, че Гърция е "въвлечена в блато с натрупване на военни сили".

Ердоган повтори, че Гърция не е на нивото на Турция и не е равностойна нито политически, нито икономически, нито военно.

"Гръцки длъжностни лица, които използват политиката за политическа изгода, ще бъдат държани отговорни", каза Ердоган, добавяйки, че натрупването на чуждестранни военни в цялата страна трябва да безпокои гърците, а не Турция.

Гърция разположи бронирани превозни средства на островите в Егейско море.

Според информация, получена от източници за сигурност, безпилотни летателни апарати на турските въоръжени сили, изпълняващи полети в Егейско море, са засекли движение и са установили, че два гръцки десантни кораба са на път за Лесбос и Самос.

Стана ясно, че въпросните кораби са доставили 23 тактически колесни бронирани машини на Лесбос и 18 тактически колесни бронирани машини на Самос. Трябва да се отбележи, че бронираните превозни средства са сред превозните средства, изпратени до пристанище Александруполис от САЩ.

Турски източници по сигурността посочват, че оръжия, дарени от САЩ, са поставяни на островите и оценяват това като агресивни действия на Гърция, която е съюзник в НАТО, като противоречащи на международното право, духа на съюза и като "недопустими" срещу призивите за диалог и добросъседство.

Ердоган каза също, че е обърнал внимание на посредническата роля на Турция в миграционната криза, доставката на зърно в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналата седмица.

Турски официални лица издадоха демарш на гръцкия посланик в Анкара Христодулос Лазарис в понеделник, протестирайки срещу присъствието на бронирани части на островите Хиос и Лесбос в източно Егейско море, пише "Катимерини".

Лазарис е извикан в турското външно министерство, където Турция поиска Гърция да прекрати предполагаемите "нарушения на островите и да възстанови демилитаризирания им статут", според Анадолската агенция.

Турските власти протестираха и пред посолството на САЩ в Анкара, тъй като въпросните машини са американски.

Гръцкият посланик побърза да отхвърли всички турски претенции, заявявайки, че те не отговарят на международното право, според дипломатически източници, с които "Катимерини" разполага. Според тези източници Лазарите посочиха, че гръцката позиция по въпроса е изложена в двата документа, изпратени до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Съобщава се също, че посланикът е заявил, че не Гърция заплашва Турция с постоянен повод за война, нито е концентрирала голям транспортен флот в района. Той също така отбеляза, че Турция продължава да поставя под въпрос гръцкия суверенитет, като продължава да нарушава гръцкото въздушно пространство и прелита над гръцка територия.

И накрая, същите дипломатически източници подчертават, че Гърция напълно изпълнява условията, определени от Договора от Лозана.

Турция и Гърция в спор кой на кого е враг

Турция и Гърция в спор кой на кого е враг

Анкара разкритикува Мицотакис за речта му пред Общото събрание на ООН