С голяма помпозност турският президент Реджеп Тайип Ердоган и политическият му съюзник Девлет Бахчели, ръководителят на ултранационалистичната крайна десница, посетиха в сряда, 27 май, "островът на демокрацията и свободите", скалист остров от Мраморно море недалеч от Истанбул, което трябва да въведе Турция в нова ера.

Островът на демокрацията и свободите, новото обещание на Ердоган, под това заглавие le monde анализира действията на турския държавен глава. Представена като историческо събитие, церемонията е широко отразена от медиите.

Според френското издание, политическите коментатори, подчинени на режима, са спестили да споменат факта, ще островът ще е затворен за посетители. Това убежище се разпростира на 18 хектара. Достъп до него ще имат само ограничен брой яхти на ВИП личности.

Разположен с архипелага на Принцовите острови, островът, познат от по-рано като Ясиада , за пет години се превръща в неузнаваемо място. Гората е напълно изсечена, за да бъде построен на нейно място комплекс, включващ хотел със 125 стаи, конферентна зала, бунгала, ,музей, пристанищни съоръжения и джамия, с капацитет да побере 1200 души.

Президентът ще приема своите контролирани гости по контролиран начин, според френското издание.