Турция ще работи с Пакистан за стабилизирането на Афганистан и предотвратяване на нов потоп от бежанци. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Barron"s.

"Турция е изправена пред нарастваща миграционна вълна от афганистанци, преминаващи през Иран", каза той, заедно с колегата си от Пакистан Ариф Алви.

"Ще продължим усилията за възстановяване на стабилността в региона, започвайки с Афганистан", каза Ердоган. "За да направим това, трябва да продължим и засилим сътрудничеството си с Пакистан. Решени сме да мобилизираме всички средства, с които разполагаме, за да успеем", допълни още турският лидер.

Пакистанският президент беше в Истанбул за пускане на вода на боен кораб, построен от Турция за южноазиатската държава, която граничи с Афганистан и е ключов регионален играч.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани напусна страната

Президентът на Афганистан Ашраф Гани напусна страната

Това стана, след като талибански бойци навлязоха в Кабул

Турция разполага с няколкостотин войници, разположени в Афганистан и предложи да поеме отговорността за сигурността на международното летище в Кабул, след като САЩ приключи военното си изтегляне до края на август, при условие че САЩ осигурят финансова и логистична подкрепа.

Ердоган също предложи да се срещне с лидера на талибаните за разговори.

Пристигането на афганистански мигранти на източната граница на Турция се превърна в гореща политическа тема в Анкара, като опозицията притиска правителството да предприеме решителни мерки за спиране на притока. Правителството реагира, като засили изграждането на гранична стена с Иран през последните дни.

"С тази стена ние напълно ще спрем пристигащите", каза Ердоган.

Албания временно приема афганистански бежанци по искане на САЩ

Албания временно приема афганистански бежанци по искане на САЩ

Администрацията на Байдън е говорила и с Косово