В обръщение към младежки форум в Истанбул в сряда президентът на Турция призова мюсюлманите да повишат глас срещу несправедливостите, на които стават свидетели, съобщава "Анадолу".

"Мюсюлманите трябва да поемат отговорност за собствения си мир и благополучие, както и за сигурността и бъдещето на цялото човечество и да повишат глас срещу несправедливостите, на които стават свидетели", каза Реджеп Ердоган на Форум за младежко ислямско сътрудничество. 

Отбелязвайки, че светът е свидетел на едни от най-бурните времена в човешката история, Ердоган каза, че проблемите със сигурността, терористичните дейности и епидемията от коронавирус пречат на жадувания мир.

Сирийските наемници на Ердоган му отказаха за Кабул

Сирийските наемници на Ердоган му отказаха за Кабул

С оправдание, че битките срещу талибаните биха били фатални

"Мюсюлманите, които се борят с конфликти, миграция, бедност и болести в широка географска област от Сирия до Афганистан, от друга страна, трябва да се борят и с нарастващата ислямофобия и културния расизъм, особено в западното общество", каза той. 

Позовавайки се на една от дългогодишните си максими, че "светът е по-голям от пет", по отношение на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН в призива за реформа, Ердоган каза, че Турция при всяко удобно положение обръща внимание на глобалната несправедливост.

Ердоган призова младите мюсюлмани да участват и да заемат "активни роли в политиката, академичните среди, спорта, търговския и социалния живот".

Европа трябва да се събуди за неоосманската амбиция на Ердоган

Европа трябва да се събуди за неоосманската амбиция на Ердоган

Западните лидери трябва да разберат ислямистките корени на турската агресия

"Очаквам да не позволявате на никого да застава между нас и да ви разделя по етнически, "сектантски" или културни различия", каза той. 

Представители от 56 държави обсъждат стратегията на Форума за младежко ислямско сътрудничество, младежкото развитие, икономическите възможности, културата, изкуствата, спорта, работата в мрежа и екологичните въпроси по време на двудневното събрание.

Основана през 2004 г., това е международна, нестопанска организация, обединяваща водещи младежки организации от страните членки на Организацията за ислямско сътрудничество, както и международни младежки организации, представляващи мюсюлмански малцинства по целия свят.

Цветовете на джихада: За ДАЕШ, талибаните и световния халифат

Цветовете на джихада: За ДАЕШ, талибаните и световния халифат

Те вярват в пророчества: Че Индия ще падне, чакат да се сбъдне Рим да падне и са благодарни, че Константинопол падна