Премиерът на Холандия Марк Рюте призова ЕС да се обедини зад базирания на правила международен ред срещу заплахи от Русия и САЩ, информира АФП.

"Дори и отношенията с най-важния ни съюзник повече не са очевидни", каза Рюте в реч пред Европейския парламент в Страсбург, който с изказването си спечели овациите на евродепутатите.

Рюте повтори изразеното от ЕС безпокойство относно решенията на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли страната от Парижкото споразумение за климата и от иранската ядрена сделка, както и наложените от Вашингтон мита върху европейска стомана и алуминий.

Но все пак той призова евросъюза "да продължи да работи колкото е възможно по-тясно със САЩ", които остават съюзник на Брюксел.

Той отбеляза, че се е изправил пред ЕП, която е единствената пряко избирана институция в ЕС, с "реално усещане за спешност", защото начинът, по който ЕС участва в международните отношения, не може повече да се приема за даденост.

Снимка 361879

Източник: ЕПА

"Международният ред е изправен пред предизвикателство по начин, който не сме виждали от десетилетия, геополитическият баланс на сила се измества", предупреди Рюте.

"Трябва да отговорим на факта, че Русия избра да се дистанцира от съседите си на Запад", продължи той, чиято страна през миналия месец официално обвини Москва, че е отговорна за сваления пътнически самолет MH17 над Украйна през 2014 г.

Австралия и Холандия официално обвиниха Русия за сваления самолет МH17

Австралия и Холандия официално обвиниха Русия за сваления самолет МH17

Решението на Холандия и Австралия беше обявено от холандския кабинет

Холандският премиер също отбеляза, че надигането на икономически сили като Китай и Индия са предизвикателства и възможности за ЕС като най-голям търговски блок в света и водеща сила за мир, стабилност и развитие.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс подчерта коментара на Рюте за заплахата, произлизаща от САЩ.

"За първи път от 1945 г. имаме президент на САЩ, който очевидно вярва, че разединението на Европа е в по-голям интерес на САЩ от обединена Европа", сподели Тимерманс.

Бившият външен министър на Холандия допълни, че това призовава Европа да се обедини.

Хвалейки президентите Джон Кенеди и Роналд Рейгън в борбата им за европейска свобода, Тимерманс заяви, че европейските и американските ценности не могат да бъдат унищожени от един президент на САЩ.