Европейският съюз и Русия постигнаха споразумение за транзитното преминаване на стоки към руския ексклав Калининград, съобщава в. "Известия", позовавайки се на високопоставени източници от руската страна.

Отбелязва се, че Брюксел е представил документ, който "напълно удовлетворява" Москва.

"В този документ се казва, че е невъзможно да се ограничи транзита на стоки между субектите на Руската федерация. Тоест, всички стоки, предназначени за региона, ще бъдат премахнати от санкционните списъци по изключение. Става въпрос както за железопътния, така и за автомобилния транзит", уточнява източника, цитиран от изданието.

Съгласуването на окончателния документ между ЕС и Литва е в ход от няколко седмици, допълва той.

Путин и Лукашенко кроят общ отговор на блокадата на Калининград

Путин и Лукашенко кроят общ отговор на блокадата на Калининград

Двамата са договорили укрепване на руско-беларуските отношения

Впоследствие говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни пред ТАСС, че Москва очаква напредък по ембаргото за транзитен превоз, но въпросът все още не е окончателно разрешен.

"Досега тази ситуация не е финализирана. Очакваме известен напредък, но в момента не можем да твърдим, че този проблем е решен", коментира той, запитан за изявленията, че ЕС и Русия са постигнали споразумения по транзита на товари към региона.

Властите на Калининградска област съобщиха, че все още не са получили официални известия или документи за премахване на ограниченията.

На 18 юни Литва обяви, че налага забрана за транзит на стоки към руския Калининград.

Москва заклейми хода на Литва, наричайки го "блокада", и обеща да отговори на забраната по такъв начин, че гражданите на балтийската страна да ги заболи.

Според Кремъл действията на Вилнюс са незаконни и противоречащи на международните споразумения. Литовските власти обаче твърдят, че страната не налагала едностранни или допълнителни ограничения, а само прилага последователно санкциите на ЕС.

Калининград, бивше пристанище на Кьонигсберг - столица на Източна Прусия, е превзет от Червената армия през април 1945 г. и е предаден на Съветския съюз след Втората световна война. Той е разположен между двете страни членки на НАТО - Полша и Литва.

Литва забранява транзита на още руски стоки към Калининград

Литва забранява транзита на още руски стоки към Калининград

Въпреки заплахите на Русия