Европейският съюз и Великобритания започнаха петседмични интензивни преговори за постигане на споразумение, което ще определи отношенията след Брекзит. Лондон настоява за бърза сделка, информира АФП.

Новият кръг преговори в Брюксел е първият лице в лице от началото на пандемията от коронавирус на Стария континент.

Великобритания готова на пост-Брекзит отношения с ЕС като тези с Австралия

Великобритания готова на пост-Брекзит отношения с ЕС като тези с Австралия

Това обяви британският премиер Борис Джонсън

Надеждите са, че засилването на дискусиите може да доведе до постигане на резултати, след като предишните кръгове, предимно проведени с видеовръзка, доведоха до малък напредък.

Но през уикенда премиерът Борис Джонсън заяви, че Обединеното кралство е подготвено да приеме последиците от сценарий без сделка, ако двете страни не сближат позициите си.

Срещите ще се провеждат в Брюксел и Лондон през целия юли и в края на август. Великобритания се надява да бъде сключено споразумение възможно най-скоро.

Екипите научиха в неделя, че британският главен преговарящ Дейвид Фрост ще бъде повишен на поста съветник по националната сигурност на Джонсън.

Меркел затръшна вратата пред Великобритания за пост-Брекзит компромис

Меркел затръшна вратата пред Великобритания за пост-Брекзит компромис

Великобритания трябва да живее с последиците от по-слабите връзки с ЕС

Някои коментатори веднага предположиха, че това може да промени фокуса на британската страна, но говорител на правителството увери, че новата длъжност на Фрост не означава, че той ще бъде разконцентриран на разговорите с европейския си колега Мишел Барние.

Дейвид ще остане главен преговарящ на разговорите с ЕС, докато бъде постигнато споразумение или разговорите приключат. Това ще е основният му приоритет. Както ние вече заявихме ясно, желанието ни е тези разговори да не се проточват до есента, подчерта говорителят.

Брекзит: Германия призова ЕС да подготви план за "без сделка 2"

Брекзит: Германия призова ЕС да подготви план за "без сделка 2"

Преговарящите страни все още не са изгладили различията

Великобритания напусна ЕС на 30 януари, а преходният период изтича на 31 декември. Ако двете страни не се договорят, отношенията им ще бъдат сведени до минималните стандарти, заложени от Световната търговска организация, което означава високи мита и сериозно засягане на бизнес дейността.