Европейският съюз ще инвестира 1 милиард евро в суперкомпютри от световна класа, съобщават от Европейската комисия.

Съветът на министрите прие регулация за създаване на европейски високопроизводителни изчислителни технологии, които ще използват ресурсите на 25 страни членки за изграждане на инфраструктура от суперкомпютри и подкрепа на изследвания в сферата. Съюзът ще инвестира общо 1 милиард евро и допълнителни 400 милиона евро ще дойдат от частни партньори, докато от дългосрочния бюджет са планирани други 2,7 милиарда евро за финансиране на проекти.

Програмата ще е базирана в Люксембург и ще започне през ноември, като ще продължи до края на 2026 г.

ЕС цели закупуване на четири суперкомпютъра, които ще бъдат свързани със съществуващата национална инфраструктура, като публичните и частните потребители в цяла Европа ще могат да ги ползват в повече от 800 научни и промишлени области на приложение.

Към днешна дата ангажимент за присъединяване към съвместното предприятие са поели следните европейски държави: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.