Днес Европейската комисия ще поиска Италия да обясни какви са факторите за влошеното финансово състояние на страната, докато в същото време Брюксел подготвя доклад, който вероятно ще е базата за дисциплинарни действия срещу Рим, информира "Ройтерс".

Молбата на Комисията във формата на писмо до финансовия министър на Италия Джовани Триа е юридическо задължение според законите на ЕС, когато държава членка има дълг над тавана на Общността 60% от БВП и не го намалява под изисквания праг.

Европейската комисия може да наложи глоба от €3 млрд. на Италия

Европейската комисия може да наложи глоба от €3 млрд. на Италия

Пиер Московиси не подкрепя прибягване до финансови санкции срещу Италия като инструмент за прилагане на бюджетните правила на Общността

Държавният дълг на Италия нарасна от 131,4% от БВП през 2017 г. до 132,2% през 2018 г., а тази година се очаква да набъбне до 133,7 на сто и 135,2% през 2020 г., показват прогнозите на Комисията.

Освен това бюджетният дефицит на Италия, който според законите на ЕС трябва да се свие до 0,6% от БВП на година, докато балансира финансите си, се увеличава с всяка година от 2015-та. Тази година се очаква да достигне 2,4% от БВП и 3,6 на сто през 2020 г., ако не настъпят промени в политиките.

"Писмото до Италия ще бъде изпратено следобед след срещата на колегията на комисарите", обяви източник от ЕС.

Италия ще трябва да отговори до петък. Други три страни членки на ЕС ще получат подобни писма.

Комисията може да наложи на Италия глоба в размер на 0,2% от БВП или около 3,5 милиарда евро, ако Рим пренебрегне призивите на ЕС за привеждане на финансите в ред.