Външните министри на централноевропейски държави отхвърлиха нови предложения на Европейската комисия за миграционната политика на съюза, съобщават световни агенции.

Европейската комисия предложи система за разселване на бежанците в ЕС, включително 250 хиляди евро глоба за всеки неприет мигрант от страна членка.

Брюксел поиска глоба от €250 хил. за неприет бежанец от страна членка

Брюксел поиска глоба от €250 хил. за неприет бежанец от страна членка

Комисията предлага по-справедлива система, която да се основава

Унгария определи плановете за квотна система за разпределение на бежанци и за налагане на глоби като „изнудване”.

Относно предложените от Европейската комисия глоби, това е изнудване”, оплака се унгарският външен министър Петер Сиярто след среща с колегите си от Чехия, Словакия и Полша в Прага.

Квотната концепция е задънена улица и аз бих искал да помоля Комисията да не се насочва към тази задънена улица повече”, добави той, пояснявайки, че предложението е неприемливо и не е от европейски тип.

Полският министър на вътрешните работи Мариуш Блашчак обяви, че предложението на Европейската комисия за системно разселване на бежанци в ЕС е „безсмислено” и нарушава правата на страните членки.

Това е лоша система...Системата е безсмислена, нарушава правата на страните членки на ЕС”, поясни той.

Според вътрешния министър на Словакия Роберт Калиняк предложението не отчита реалностите.  

Словакия е твърдо против съгласуваната миналата година квотна система за разпределение на мигранти и дори я оспорва в съда.

Калиняк каза, че новото предложение е неадекватно по отношение на настоящия момент като се вземат под внимание усилията за постигане на консенсус за затварянето на мигрантските коридори и постигането на споразумение с Турция за бежанците.

В средата на тези много деликатни разговори на масата е поставено предложение, което ни връща с 9 месеца и не зачита реалностите в някои аспекти, категоричен е министърът.