ЕС и страните членки трябва да бъдат съдени за смъртта на десетки хиляди мигранти, които са се удавили в Средиземно море при бягството си от Либия.

Това става ясно от подробна съдебна жалба, която днес ще бъде внесена в Международния наказателен съд, пише "Гардиън".

В документа от 245 страници се призовава за наказателни действия срещу ЕС заради миграционната политика на Общността след 2014 г., която е имала за цел да пожертва живота на мигрантите с единствената цел разубеждаване на други мигранти да потърсят убежище в Европа.

Жалбата е насочена конкретно срещу ЕС и страните членки, изиграли най-важна роля в бежанската криза, а именно Италия, Германия и Франция. В нея се отбелязва, че управляващи и политици съзнателно са създали "най-смъртоносния мигрантски коридор в света", който е отнел живота на повече от 12 000 души.

Обвиненията към ЕС са изготвени от опитни международни адвокати. Конкретно зад жалбата стоят Хуан Бранко, бивш служител на Международния наказателен съд и на френското външно министерство, и Омер Шац, израелски адвокат, който преподава в университет в Париж.

Те обвиняват ЕС в "престъпление срещу човечеството". Внесените в съда документи са изготвени частично на базата на вътрешни документи на Европейската гранична служба Фронтекс. Експертите смятат, че Европейският съюз е организирал политика на принудително прехвърляне на мигранти в центрове за задържане като концентрационни лагери в Либия, където са извършвани престъпления.

Новата политика от 2014 г., известна като "Тритон", е разглеждана като важен момент за последвалите престъпления.

В документите не се посочват конкретни политици или официални представители на държавите, които са отговорни, но се цитират дипломатически телеграми и коментари от лидери като Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

Прокуратурата към съда вече разследва престъпления в Либия, но предимно са свързани с гражданската война през 2011 г.