Европейският съюз обяви, че 27-те държави създават първия фонд за подкрепа на програмите за изследвания и развитие на отбраната на блока и ще подобрят ефективността и иновациите във военната сфера.

Европейският фонд за отбрана (ЕФР) в размер на 7,95 млрд. евро се създава за периода 2021-2027 г. и около една трета от парите са за изследователски проекти. Останалата част от средствата са за разработване на отбранителни технологии, се казва в изявление на Европейския съвет.

Германското председателство на съвета на ЕС заяви, че е постигнато временно политическо споразумение с представителите на Европейския парламент относно регламент за създаване на ЕФР в контекста на Многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021-2027 г.

"Имам удоволствието да съобщя, че се договорихме за солиден, ориентиран към бъдещето инструмент, който ще засили изследванията и развитието на съвместни способности в областта на сигурността и отбраната", коментира Анегрет Крамп-Каренбауер, германски министър на отбраната и председател на съвет.

"Новият Европейски отбранителен фонд ще подобри способността на ЕС да защитава своите граждани и ще направи ЕС по-силен глобален участник."

Фондът ще даде на ЕС по-добри финансови и законодателни инструменти за насърчаване на "конкурентоспособността, ефективността и иновационния капацитет на неговата отбранителна, технологична и индустриална база".

Първоначално за фонда са предвидени около 13 милиарда евро, но ЕС промени целия си бюджет, за да подпомогне финансирането на възстановяването на икономиките на държавите-членки поради пандемията от коронавирус.

ЕФР ще подкрепя трансграничното сътрудничество на всеки етап от индустриалния цикъл, свързан с отбранителни продукти и технологии, и ще определи "ясна рамка за участие на трети държави и образувания". 

ЕС оцени военните си способности - има проблеми, остраняват ги до 5 г., поверително е
Обновена

ЕС оцени военните си способности - има проблеми, остраняват ги до 5 г., поверително е

Стартира втора фаза на PESCO, с увеличаване на способности и разполагане на сили