Европейската комисия потвърди, че няма да бъде готова да започне разговорите с Великобритания за бъдещите търговски отношения до края на февруари най-рано, пише "Гардиън".

Говорител на Комисията съобщи, че могат да приемат предложение за директивите за преговори щом Великобритания напусне ЕС и поясни, че след това има институционален процес за приемането им от Европейския съвет.

Великобритания иска Африка за търговски партньор след Брекзит

Великобритания иска Африка за търговски партньор след Брекзит

25 африкански страни се очаква да постигнат икономически ръст от поне 5% тази година

Знаем, че ще отнеме време, поради тази причина ние обявихме, че ще започнем преговори възможно най-скоро, но със сигурност няма да е преди края на февруари, началото на март, обяви представителят и отбеляза, че са необходими консултации преди директивите за преговорите да бъдат официално приети.

Премиерът Борис Джонсън изключва удължаване на преходния период след Брекзит. Това означава, че Великобритания и ЕС на практика ще имат 10 месеца да договорят и ратифицират споразумение за бъдещето партньорство.

Гибралтар влиза в Шенген след Брекзит?

Гибралтар влиза в Шенген след Брекзит?

Премиерът обмисля възможността

"Даунинг стрийт" 10 иска преговорите да започнат скоро. Британското правителство не изключва започване на преговори с Вашингтон за търговско споразумение преди тези с Брюксел.

Запитан да коментира думите на финансовия министър на Обединеното кралство Саджид Джавид през уикенда, че Великобритания няма да спазва правилата на ЕС след преходния период, говорителят на ЕС потвърди, че това означава по-малък достъп на Великобритания до единния пазар.

Верховстад: Британия няма автоматично да депортира граждани на ЕС след Брекзит

Верховстад: Британия няма автоматично да депортира граждани на ЕС след Брекзит

Говорителят на премиера Джонсън потвърди, че няма да има автоматично депортиране

Има връзка между оттегляне от регулациите на ЕС и степента на достъп до единния пазар. Тази позиция не се е променила. Мисля, че двете страни изразиха позициите си много ясно, коментира говорителят.