Топ икономически представител на ЕС предупреди за дълги опашки по границите и главоболие в резултат на задължителни митнически проверки, ако Обединеното кралство напусне Общността без споразумение, информира АП.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси обяви, че Обединеното кралство може да се превърне в трета страна, което ще създаде "моментални и много радикални правни промени".

Юнкер без повече отсрочки за Брекзит: 12 април
Обновена

Юнкер без повече отсрочки за Брекзит: 12 април

Ако парламентът одобри сделката, ЕС трябва да бъде подготвен да приеме отлагане до 22 май

Той добави, че около 11 000 автомобила влизат и напускат Обединеното кралство ежедневно през тунела под Ламанша или с помощта на фериботите. Страните членки на ЕС са изчислили, че проверката на документи ще се увеличи с 40-50% в случай на Брекзит без сделка.

Но Московиси отбеляза: Предпочитам стриктни проверки на цената на няколко колони от камиони пред здравна криза или незаконен трафик. Сигурността на европейците е наш основен приоритет".

Мей предупредена, че Брекзит пакт с Корбин може да разбие консерваторите

Мей предупредена, че Брекзит пакт с Корбин може да разбие консерваторите

Евроскептични депутати са ужасени от предложението на Мей към лейбъристите

По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред Европейския парламент, че няма да има повече отлагания на Брекзит, 12 април е крайният срок.