Европейският съюз възнамерява да прекъсне връзките си с Мианмар заради етническо прочистване на мюсюлманите Рохинги, съобщава "Индипендънт".

ЕС обмисля и използването на санкции, ако няма подобрение в кризата, заради която повече от половината членове на малцинствената общност бягат от страната. Много от тях живеят в импровизирани лагери на границата на Бангладеш.

Споразумение, одобрено от посланиците на ЕС, призовава за прекратяване на насилието. Необходимо е обаче да бъде подписано и от министрите на външните работи на страните.

Хуманитарната помощ се очаква в четвъртък в Мианмар

Хуманитарната помощ се очаква в четвъртък в Мианмар

След последите вълнения в Ракхайн

"В светлината на непропорционалното използване на сила, извършено от силите за сигурност, ЕС и неговите държави-членки ще спрат поканите на главния командир на въоръжените сили на Мианмар и на висшите военни офицери и ще прегледат всички практически сътрудничества в областта на отбраната", се съобщава в споразумението.

ЕС не разрешава износа на оръжия и оборудване, които ще бъдат използвани за "вътрешни репресии", и предупреди, че ако кризата продължи, ще обмисли "допълнителни мерки".

Съобщеието на ЕС е след коментар на началника на армията на Мианмар, генерал Мин Аунг Хлаинг, че мюсюлманите рохинги не са местното население на страната. Генерал Хлаинг се смята за един от най-могъщите хора в Мианмар, а страната бавно премина към демокрация под ръководството на номинираната за Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чи.

Лидерът на Мианмар осъжда всички нарушения на човешките права

Лидерът на Мианмар осъжда всички нарушения на човешките права

Разказите и ситуацията са изкривени от "огромен айсберг на дезинформация", напрежението се подклажда от фалшиви новини

Въпреки широкото осъждане на отношението на страната към Рохинги, твърдата позиция на военните изглежда популярна.

Генерал Хлайнг нарича мюсюлманите рохинги "бенгалци" - термин, който се използва и от местните медии, но според някои се счита за "отвратителен". Генералът също така обвинява "британските колониалисти" за проблемите.