Външните министри на 27-те страни от ЕС са признали Сирийският Национален съвет за „легитимен орган" представляващ сирийския народ.

От Съвета за външни работи към ЕС предупредиха сирийската опозиция да създаде координационен механизъм под покровителството на Арабската Лига. Опозиционните групи трябва да се споразумеят за общи принципи, за да работят за мирен преход в Сирия, подчертаха от Съвета.

Междувременно най-малко 20 члена са се отцепили от 270-те члена от Сирийския Национален съвет. Отцепилите се обявиха в неделя, че създават Сирийската отечествена група, съобщи Ройтерс.

По-рано днес външните министри приеха нов пакет от санкции срещу сирийското правителство.

Припомняме, че на конференцията „Приятели на Сирия" в петък, на която участваха представители на повече от 50 страни, включително САЩ, Франция и Великобритания, бе признат Сирийският Национален съвет за легитимен орган на страната. Китай и Русия бойкотираха срещата.

Интересно е да припомним, че сценарият по признаването на Националния Преходен съвет като легитимен орган на Либия се осъществи по подобен начин след конференция "Приятели на Либия", на която десетки страни признаха Съвета за легитимна власт на страната. В началото Русия отказва да признае НПС, но после "омекна".