Европейският съюз изрази сериозна тревога от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп от 11 юни за налагане на санкции на Международния наказателен съд. Брюксел подчерта, че наказателните мерки са "неприемливи и безпрецедентни", информира "Ройтерс".

Според блока решението на Вашингтон показва как "базираният на правила международен ред е изправен пред засилен натиск", имайки предвид, че Тръмп извади САЩ от редица договори и организации.

От Международния наказателен съд определиха санкциите на Тръмп за безпрецедентни

От Международния наказателен съд определиха санкциите на Тръмп за безпрецедентни

Джон Болтън заяви, че съдът е "вече мъртъв" за САЩ

Тръмп нареди САЩ да наложат санкции на служители на базирания в Хага съд, който разследва дали американските сили са извършили военни престъпления в Афганистан.

"Европейският съюз изразява сериозна тревога от обявените мерки и потвърждава твърдата си подкрепа за Международния наказателен съд. Санкциите срещу тези, които работят за Международния наказателен съд и техните роднини, както и срещу хората, свързани с Международния наказателен съд, са неприемливи и безпрецедентни", се казва в декларация на 27-те страни членки и се призовава САЩ да отменят решението си.