Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние разкри проектомандата за предстоящите преговори с Великобритания, пише "Гардиън".

На пресконференция Барние съобщи, че ЕС публикува ръководните принципи за търговските преговори с Обединеното кралство. Той добави, че документът не съдържа изненади.

Барние: 9 кръга преговори с Лондон, но 10 месеца няма да стигнат

Барние: 9 кръга преговори с Лондон, но 10 месеца няма да стигнат

Барние разкри, че двете страни планират да проведат 9 кръга преговори до октомври

По думите му условията за Великобритания ще бъдат "по-малко изгодни" в сравнение, когато беше член на ЕС. Той отбеляза, че Брюксел ще търси амбициозно партньорство с Великобритания.

"Най-амбициозното партньорство е това, което имахме, защото бяхме в един и същи съюз", каза той и добави, че излизането от ЕС означава, че условията за Великобритания ще бъдат "по-малко изгодни". Барние подчерта, че Великобритания повече няма да може да се възползва от правата и предимствата на еврочленството.

Според него търговията трябва да гарантира "дългосрочно" споразумение при равни условия.

Брекзит - началото на края на ЕС

Брекзит - началото на края на ЕС

Великобритания вероятно ще успее да превъзмогне негативите от Брекзит. ЕС също можеше, ако имаше адекватно лидерство и трезва преценка на реалностите. Но с меркели, макрони, ферховстади, тимерманси и фондерлайени – толкова.

Мишел Барние разясни, че ръководните принципи покриват икономическото партньорство, партньорството в сферата на сигурността и работната рамка за институционалното управление.

За икономическото партньорство Барние каза, че ЕС е готов да предложи нулеви мита, нулеви квоти на стоки и амбициозно споразумение за услугите. ЕС иска също да се включат цифровите услуги, интелектуалната собственост и достъпа до публичния сектор.

Великобритания ще предложи конкуренция. Конкуренцията е нормално нещо, продължи Барние, но според него "това необикновено предложение" може да бъде прието при две условия. 

Борис Джонсън: Брекзит не е краят

Борис Джонсън: Брекзит не е краят

За мнозина това е удивителен момент на надежда

Първо, конкуренцията трябва да бъде открита и честна. Трябва да има равни условия "дългосрочно". Това означава механизъм за поддържане на високи стандарти. Барние предупреди, че ЕС ще бъде "много изискващ" за равни условия.

Второ, трябва да има споразумение за рибарството, включващо реципрочен достъп до водите.

По думите на Барние износителите трябва да се подготвят за гранични проверки. Няма да има взаимно признаване на правила. Това означава, че няма да има "единен паспорт" в банковия сектор. Влизащите в ЕС стоки ще бъдат подложени на проверки.

ЕС трябва да знае дали Великобритания възнамерява да се отдалечи дългосрочно, или желае да остане близо до Общността, обяви Барние и допълни, че дълбочината на споразумението ще зависи от отговора на този въпрос.

По отношение на партньорството в сигурността, Барние предупреди, че сигурността няма да бъде предмет на пазарлъци. ЕС иска рамка за размяна на данни, както и сътрудничество между службите и силите на реда.

Барние съобщи, че ЕС ще приложи високо ниво на прозрачност по време на процеса.

Той разкри, че преговорите с Лондон могат да започнат "незабавно" щом мандатът бъде одобрен от Съвета на ЕС на специалната среща на 20 февруари.

Барние съобщи, че това споразумение няма да покрива Гибралтар, но не се изключват паралелни преговори по въпроса.

Проектомеморандумът е 33 страници и съдържа 167 положения.

В петък в полунощ Великобритания прекрати 47-годишното си членство в ЕС, навлизайки в преходния период, който ще продължи до края на годината.