Посланиците на 28-те страни членки на ЕС единодушно отхвърлиха предложение на Европейската комисия да се прибавят Саудитска Арабия и други държави в списък на страни, които перат пари и финансират тероризъм.

Това съобщава АФП, позовавайки се на европейски източници.

ЕС вкара Саудитска Арабия в терористичен списък

ЕС вкара Саудитска Арабия в терористичен списък

Мярката идва на фона на оказвания международен натиск върху Рияд

Планът на Комисията вбеси Саудитска Арабия, САЩ и раздразни европейски столици.

Европейски източник отбеляза пред агенцията, че 28-те вътрешни министри ще формализират решението на разговори в Брюксел в четвъртък.

Правителствата "не могат да подкрепят настоящото предложение", се казва в чернова на декларация, която ще бъде одобрена от министрите.

Представителите на страните членки се оплакват от начина, по който Комисията е изготвила списъка.

В декларацията се подчертава, че списъкът не е създаден с прозрачен и гъвкав процес, който активно да поощрява засегнатите държави да предприемат решителни действия, докато в същото време се уважава правото им да бъдат изслушани.

Лично кралят на Саудитска Арабия Салман писа до европейски лидери, за да изрази протеста си. В него той определя плана на Комисията като "изненадващ и неочакван". Салман предупреждава, че ще засегне търговията и инвестициите между монархията и ЕС.

ЕК предложи Саудитска Арабия да влезе в списък, свързан с пране на пари и тероризъм

ЕК предложи Саудитска Арабия да влезе в списък, свързан с пране на пари и тероризъм

ЕК представи списък с 23 държави извън ЕС

Според предложението на Комисията новите страни ще бъдат включени към други 16 държави, които се разглеждат като държави, които не полагат достатъчно усилия за спиране финансирането на тероризъм и организираната престъпност. В списъка влизат държави като Иран, Пакистан, Ирак, Етиопия и КНДР. Включването им в списъка не води до въвеждане на санкции, но задължава европейските банки да налагат по-голям контрол над преводите.