Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз трябва да поеме по-голяма световна отговорност в кризата с коронавируса, особено след като отношенията със САЩ в момента са "трудни", информира АФП.

Представяйки приоритетите на Германия по време на ротационното председателство на ЕС от юли, Меркел обяви в реч, че икономическото и социално сътресение от пандемията обърна света с главата надолу.

Меркел: Трябва да е ясно, че пандемията не е приключила

Меркел: Трябва да е ясно, че пандемията не е приключила

Не си е отишъл. Вирусът все още е тук

Тя приветства предложения от Европейската комисия пакет от 750 милиарда евро за възстановяване на Общността, но подчерта, че трябва да се направи повече за подпомагане на други държави.

"Особено във време на криза аз искам Европейският съюз да покаже солидарност също на глобално ниво и да поеме по-голяма отговорност", каза тя пред Фондация "Конрад Аденауер" във видеовръзка.

"На много места пандемията ще засили съществуващите конфликти и проблеми и следователно също ще се превърне в стрес тест за Европейския съюз", продължи канцлерът.

Меркел призова блока да проповядва ценностите "демокрация, свобода и защита на човешкото достойнство".

Меркел и Макрон предлагат фонд за възстановяване в размер на 500 млрд. евро

Меркел и Макрон предлагат фонд за възстановяване в размер на 500 млрд. евро

Ще предлага безвъзмездни средства на страните членки

Европа не може да се справи със световните проблеми сама, предупреди Ангела Меркел, но обаче подчерта, че САЩ остават "най-важният партньор" на Европа.

"Разбира се, наясно съм, че сътрудничеството с Америка в момента е трудно", призна лидерът на Германия и посочи различията с администрацията на Доналд Тръмп в сферата на търговията, борбата с климатичните промени и важността на международни организации като Световната здравна организация.

Въпреки това тя смята, че трансатлантическите отношения са "ключов стълб" във външната политика на ЕС и интересите в сферата на сигурността, който трябва да бъде поддържан и укрепен.

Германия първоначално планираше отношенията с Китай да бъдат в основата на 6-месечното ротационно председателство на Съвета на ЕС преди пандемията да промени ситуацията.

Германският лидер е убеден, че е важно блокът да поддържа "конструктивен диалог" с азиатския гигант.

ЕС има "голям стратегически интерес" да работи с Китай и "активно да оформя" отношенията", вярва тя и добави, че ще настоява за напредък в сключването на споразумение с Пекин за инвестиции.