Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини изрази съжаление заради решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от ядреното споразумение с Иран. Тя обаче добави, че ЕС е решен да опази сделката. Могерини направи изявлението от Рим, където е на посещение в момента.

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба
Обновена

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба

САЩ въвеждат и санкции срещу Техеран

Европейският съюз съжалява за днешното изявление на президента на Съединените щати по ядрената сделка с Иран. Ако САЩ преосмислят позицията си, ние ще приветстваме това - те остават нашите най-близки приятели и партньори и разбира се, ние ще продължим да работим заедно по много други въпроси. Както много пъти обаче сме казвали, ядреното споразумение не е двустранно и нито една от участничките в него не може да го приключи едностранно, каза Могерини.

Рохани: Това е психологическа война

Рохани: Това е психологическа война

Тръмп не спазва нито един договор

Споразумението е резултат от 12 годишна дипломация, то работи и постига целите си - да гарантира, че Иран не произвежда ядрени оръжия, бе категорична Могерини. ЕС е решен да го опази, заяви тя .

Не позволявайте на никого да унищожи споразумението. Това е едно от най-големите постижения на дипломацията и ние постигнахме това заедно. То показва, че решенията "печеливш-печеливш" са възможни чрез диалог, ангажираност и постоянство, както и че обща основа може да се намери, дори когато позициите и интересите са различни, както и че уважението може да бъде универсален език. Тази сделка принадлежи на всеки един от нас, каза Могерини.

Европа срещу Тръмп: Ще спазваме сделката с Иран

Европа срещу Тръмп: Ще спазваме сделката с Иран

Мей, Меркел и Макрон с обща позиция и подкрепа за Техеран

Придържайте се към вашите ангажименти и ние ще се придържаме към нашите. И така, заедно с останалата част от международната общност, ние ще опазим това ядрено споразумение.

Председателят на групата на Европейската Народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер определи решението на президента Доналд Тръмп да се оттегли от споразумението с Иран като "стратегическа грешка". "Европа застава зад дипломацията и договорите и срещу ескалацията. Ние ще продължим с балансирания ни подход към Иран, без да си затваряме очите пред въпроси, които остават проблемни", написа Вебер в Туитър.

Израел: Подкрепяме САЩ за Иран

Израел: Подкрепяме САЩ за Иран

Техеран бил поел да има ядрена бомба

Партията на европейските социалисти изрази дълбоко съжаление от оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран. Председателят на ПЕС Сергей Станишев определи като "изключително тревожен фактът, че глобалната стабилност е в ръцете на човек, който непрекъснато ревизира американските позиции по различни международни споразумения". Европейските социалисти призовават Иран и другите страни в споразумението да продължат да се придържат към неговите основни принципи.