Европейският съюз удължи с една година санкциите срещу Русия за отравянето на Сергей Скрипал, се казва в съобщение на Съвета на Общността.

Конкретно Съветът реши да удължи режима, който позволява на ЕС да налага рестриктивни мерки на физически и юридически лица, които са замесени в разработване и използване на химически оръжия. Режимът е удължен с една година до 16 октомври 2021 г.

Режимът за налагане на санкции бе приет през 2018 г. след заключенията на Европейския съвет на 28 юни 2018 г. Целта е борба срещу разпространението и използването на химически оръжия, които представляват сериозна заплаха за международната сигурност. Режимът изтичаше на 16 октомври 2020 г. Но след годишен преглед бе решено да бъде продължен с година.

Рестриктивните мерки към момента се прилагат за девет души - петима са свързани със сирийския режим и четирима с отравянето на Скрипал с новичок в Солсбъри - и една организация, Сирийският научноизследователски център (SSRC), който е свързан с разработването на химически оръжия в арабската държава.

Ограниченията съдържат забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активи на физически и юридически лица.

Русия категорично отрича, че стои зад отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри през март 2018 г.