Европейският съюз съобщи, че ще отвърне с контрамерки, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи по-високи мита върху вноса на стомана и алуминий. ЕС ще удари американски продукти като фъстъчено масло, портокалов сок и бърбън, информира АФП.

18 държави обезпокоени от търговските действия на САЩ

18 държави обезпокоени от търговските действия на САЩ

Държавите са водени от Китай

Някои видове бърбън са в списъка, в който също влизат фъстъченото масло, боровинките и портокаловият сок, каза еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом пред журналисти, след като ЕК обсъди реципрочни мерки.

Никой няма да спечели от търговска война, предупреди МВФ

Никой няма да спечели от търговска война, предупреди МВФ

Шефът на МВФ препоръча разговори и споразумения

Малмстрьом заяви, че ЕС се надява 28-те страни членки да бъдат изключени от предвидените от президента на САЩ Доналд Тръмп мита върху вноса на алуминий и стомана.

Тя призова Вашингтон да преосмисли решението да въведе тарифи.

Малмстрьом подчерта, че ЕС ще предприеме предпазни мерки.

СТО предупреди САЩ да не започват търговска война

СТО предупреди САЩ да не започват търговска война

Тръмп написа в "Туитър", че САЩ "нямат избор"

"Ще търсим правата си в Световната търговска организация" и ще координираме действията си с други държави, каза еврокомисарят и добави, че ЕС има сериозни съмнения относно оправданието на САЩ, че мерките са заради причини, свързани с националната сигурност. Според нея наказателните мерки предимно засягат традиционните съюзници и партньори.

Франция: Всички са губещи при търговска война между САЩ и ЕС

Франция: Всички са губещи при търговска война между САЩ и ЕС

Тези едностранни мерки са неприемливи

Тарифите ще навредят на трансатлантическите търговски отношения и на световната свободна търговия, каза още еврокомисарят.

Търговска война ще е от полза за САЩ, доволен Тръмп

Търговска война ще е от полза за САЩ, доволен Тръмп

Тръмп обяви 25% мито за внос на стомана и 10% за внос на алуминий

Малмстрьом предупреди, че при търговска война има "само губещи", така че Европа ще отговори по пропорционален и балансиран начин.

2 милиона автомобила са произвеждани в САЩ от европейски компании, което допринася за откриване на работни места и засилване на износа, разкри представителят на ЕК. Еврокомисарят призна, че ЕС има по-високи тарифи върху автомобилите от САЩ, но от друга страна американците имат по-високи тарифи върху камионите.

По думите й условният списък с продуктите, които могат да бъдат засегнати, е раздаден на страните членки и скоро може да бъде публикуван.

В него влизат също продукти от стомана, индустриални и селскостопански продукти.

Еврокомисарят заяви, че ЕС е уверен, че предложените действия не нарушават правилата на Световната търговска организация.