Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в събота, че Европейският съюз е постигнал целта си да достави достатъчно ваксини срещу COVID-19, за да ваксинира напълно 70% от всички пълнолетни в ЕС, съобщава "Ройтерс".

Тя добави, че до неделя "около 500 милиона дози ваксини ще бъдат разпределени в регионите" на съюза.

"ЕС постига резултати. Нашата кампания за ваксинация се ускори изключително много от началото на годината. Нашият съвместен подход е успешен. Само заедно ще излезем от тази криза. COVID-19 все още не е победен. Но ние сме готови да предоставим още ваксини, включително срещу нови варианти."

"Сега държавите-членки трябва да направят всичко, за да увеличат ваксинациите. Само тогава ще бъдем в безопасност", заяви Фон дер Лайен.

Фон дер Лайен е притеснена, че COVID ваксини остават неизползвани

Фон дер Лайен е притеснена, че COVID ваксини остават неизползвани

Няма да има устойчиво икономическо възстановяване без ваксинация срещу коронавирус варианти

ЕС има по-дългосрочна цел да има достатъчно ваксини, за да имунизира цялото си допустимо население до края на септември, и заяви през май, че е уверен, че има достатъчно ваксини, за да постигне тази цел.

Фон дер Лайен добави в последното си изявление, че ЕС е готов да достави повече дози, включително ваксини, които действат срещу нови варианти.

ЕС, който координира закупуването на ваксини за своите държави-членки, разчита до голяма степен на BioNTech и Pfizer, но купува и редица други ваксини.

Комисията заяви миналата седмица, че страните от ЕС са поръчали близо 40 милиона допълнителни дози от ваксината, произведени от Johnson & Johnson.

ЕК предупреди, че очаква силно заразният вариант Делта да стане доминиращ в Европа това лято, позовавайки се на оценки от агенцията на ЕС за превенция на заболяванията.

Последните проучвания показват, че вариантът Делта намалява ефективността на ваксините срещу симптоматична инфекция, но две дози ваксина COVID-19 са високо ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания и смъртни случаи.

Covid вариант Делта - заразява 225% по-бързо и с 1000 пъти повече копия на вируса в дихателните пътища

Covid вариант Делта - заразява 225% по-бързо и с 1000 пъти повече копия на вируса в дихателните пътища

В САЩ: Ваксинацията намалява риска от смърт, 99% от смъртните случаи са при неваксинирани