Европейският съюз призова за засилване на влезлите в задънена улица преговори за Брекзит. Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че следващите дни са важни, за да се разбере дали е възможен пробив, информира АФП.

ЕС предприе действия срещу Великобритания за нарушаване на сделката за Брекзит

ЕС предприе действия срещу Великобритания за нарушаване на сделката за Брекзит

Тази сутрин Комисията реши да изпрати писмо

Евролидерите обсъдиха преговорите с Великобритания две седмици преди срещата на върха на 15 октомври, която се разглежда като краен срок за постигане на сделка.

"Ще стане ясно през следващите дни дали ще постигнем напредък, или няма да постигнем", каза Меркел след срещата на върха на Общността в Брюксел.

"Що се отнася до продължаващите преговори, аз съм оптимист. Не мога да обявя пробив", добави тя.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще проведе видеоразговори с британския премиер Борис Джонсън в събота.

Британският парламент гласува противоречивия закон за Брекзит

Британският парламент гласува противоречивия закон за Брекзит

Отменя част от споразумението

"Където има воля, има и начин, мисля, че трябва да засилим преговорите, защото си струва да работим здраво върху това", подчерта Фон дер Лайен пред журналисти.

"Времето изтича", предупреди тя и допълни, че има по-малко от 100 дни до изтичането на преходния период на 31 декември.

По думите й двете страни са постигнали напредък в "много, много различни сфери".

"Но, разбира се, най-трудните въпроси все още остават напълно открити", отбеляза още тя.

Мишел Барние и Дейвид Фрост се срещнаха в Брюксел днес, за да приключат поредният кръг преговори. Не се очаква пробив.

Междувременно Барние обяви, че сериозните различия с Лондон се запазват. По думите му все още има липса на напредък по въпроса за климатичните промени и въвеждането на такса за въглеродните емисии.

Двете преговарящи страни все още не могат да се разберат по няколко ключови теми: контролът върху субсидиите или държавната помощ, гарантиране на равни условия за бизнеса и достъп на европейските рибари до британските води.

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Брюксел предприема правни действия срещу опита на британското правителство да отхвърли положения в договора за Брекзит.