Страните от Европейския съюз са "силно насърчавани" да изискват тестове за COVID-19 от пътници, пристигащи от Китай. Това беше решено на кризисна среща на експерти от ЕС, съобщава "Франс прес".

Препоръчва се също така пътниците от и за Китай да носят маски за лице, страните от ЕС да провеждат произволни тестове на пристигащи, както и да тестват отпадъчните води от полети от Китай, става ясно от изявление, публикувано от шведското председателство на ЕС.

Срещата се проведе, за да се координира съвместният отговор на Съюза на внезапния приток на посетители от Китай, след като Пекин отмени политиката си на "нулев COVID", която в продължение на три години налагаше строги ограничения на движението в страната при откриване на инфекции.

Обсъжданията по време на срещата продължиха с часове по-късно от първоначалните очаквания на Швеция, което показва различните гледни точки сред 27-те държави членки на ЕС.

Китай обяснява новата си епидемична политика

Китай обяснява новата си епидемична политика

Причината е, че напоследък ситуацията с коронавируса в Китай привлече широко внимание

В крайна сметка страните членки се съгласиха да препоръчат "предпазен подход" на фона на опасенията, че неконтролираните пътувания от Китай могат да внесат в Европа нов вариант или подвариант на коронавируса, способен да избегне действието на съществуващите ваксини.

Освен това страните от ЕС изразиха загриженост, че китайските данни за заразените са недостатъчни - мнение, изразено от Световната здравна организация.

Посочва се, че държавите членки препоръчват всички пристигащи от Китай да покажат отрицателен резултат от COVID тест, направен по-малко от 48 часа преди пътуването.

Също така се предлага пътниците на полети от Китай да носят медицинска или хирургическа маска, която предотвратява предаването на малки частици по време на полети.

Китай разхлабва COVID хватката

Китай разхлабва COVID хватката

Пълното отваряне на Китай е малко вероятно, но това забележителен обрат в политиката на нулев ковид

Съвети за "хигиенни и здравни мерки" трябва да се дават на пристигащите и заминаващите международни пътници, както и на персонала на самолетите и летищата.

Освен това експертите заявиха, че държавите членки трябва да провеждат произволни тестове за коронавирус на пристигащи пътници, да тестват отпадъчните води от полети и летища и да продължат да насърчават ваксинациите и поставянето на бустерна ваксина.

Експертите ще продължат да наблюдават ситуацията в ЕС и Китай, "включително нивото на споделените данни".

Предприетите мерки ще бъдат преразгледани до средата на януари.

ЕС нащрек за нови COVID варианти от Китай

ЕС нащрек за нови COVID варианти от Китай

Разнобой между страните членки дали да прилагат мерки спрямо пристигащите от Китай