Шефът на Пентагона Марк Еспър защити драстичните увеличения на военните разходи, изисквани от президента Доналд Тръмп от съюзниците на Съединените щати, като подчерта, че НАТО не може да си позволи "паразитни" държави.

"Повечето страни виждат Съединените щати като най-добрия партньор за глобална сигурност не само заради превъзходството на нашите военни възможности и оборудване, но и заради ценностите, които ние отстояваме", каза министърът.

В САЩ не искат малки, слаби и бедни страни в НАТО

В САЩ не искат малки, слаби и бедни страни в НАТО

"По-добре да имаш много богати, могъщи съюзници, когато си изправен пред заплахи"

"Не мисля, че става въпрос за транзакция. Това е задължение", каза Еспър. Съединените щати харчат 3,5% от своя БВП за защита на Съединените щати, техните съюзници и партньори. Много страни харчат много по-малко от 1%" за тяхна защита. От години, десетилетия ние молим нашите европейски партньори да допринесат повече за Алианса. Те не са го направили", продължи той. "Не мисля, че иска твърде много", заключи той. "Всички държави трябва да допринесат за тяхната защита. Не може да има паразити. Не може да има намаления. Всички сме загрижени."

Тръмп: Накарах съюзниците от НАТО да плащат повече $ 530 млрд. годишно

Тръмп: Накарах съюзниците от НАТО да плащат повече $ 530 млрд. годишно

Президентът на САЩ с нови обвинения

Съюзниците се ангажираха през 2014 г. да увеличат разходите си до 2% от БВП през 2024 г., но само девет са постигнали тази цел през 2019 г. и Германия вече предупреди, че не може "достигане" преди началото на десетилетието 2030 година.

Припомняме, че в началото на декември, Тръмп заплаши държавите, които не плащат бюджета на НАТО. Той дори планира да оказва натиск върху тях чрез търговията.

Според Тръмп, ако страните не внасят 2% от БВП си за НАТО, тогава САЩ могат да направят "някои неща, свързани с търговията".