Шестмесечното естонско председателство на Съвета на ЕС е към своя край. От 1 януари България поема председателството на съюза, пише местният онлайн портал ERR News.

Шест месеца не е дълъг период за ЕС, за да бъде оставен отпечатък, но аз вярвам, че Естония успешно се справи, каза премиерът на балтийската страна Юрий Ратас, изразявайки благодарността си към членовете на естонския председателски екип - държавни служители и министри, които неуморно са работили в Талин и Брюксел през втората половина на тази година.

Ратас добави, че те дори не са избегнали и най-сложните теми, постигнали са осезаеми резултати благодарение на добрата работа и умения.

Определено беше създаден образът ни на дигитална държава и с нашето председателство ние оставихме значителен дигитален отпечатък в Европа, поясни той.

Според министър-председателя това, което е постигнала страната в областта на дигитализацията по време на председателство, ще окаже пряк ефект върху конкурентоспособността на ЕС.

Като примери се посочват развитието на електронно правителство на ниво ЕС, 5G и цифров единен пазар.

Европа също стана по-обединена и безопасна. Важна стъпка беше направена във военното сътрудничество, поясни той.

Юрий Ратас не пропусна да спомене, че въпросът за миграцията е създал сериозни главоболия по време на естонското председателство.

По време на председателството са постигнати значителни успехи и в прилагането на споразуменията за климата.

Естония е посрещнала повече от 27 000 чуждестранни гости, включително и лидерите на страните членки.

Официалният сайт на естонското председателство ще остане онлайн до 2020 г.