Естония е една от първите държави в света, които започнаха да тестват дигитални имунизационни паспорти. Те са създадени от екип, в който участват основателите на технологичните компании Transferwise и Bolt, информира "Ройтерс".

Целта на паспортите е безопасно връщане на хората на работните им места след блокадата заради коронавируса.

Литва, Латвия и Естония създадоха мини-Шенгенска зона, отвориха границите помежду си

Литва, Латвия и Естония създадоха мини-Шенгенска зона, отвориха границите помежду си

Възстановено е свободното движение за всички граждани на трите страни

Цифровият имунизационен паспорт ще съдържа информация за извършените тестове за коронавирус и ще позволява на хората да споделят имунизационния си статут с трета страна, като работодател, използвайки временно QR код генератор след дигитална авторизация.

Дигиталният имунизационен паспорт има за цел да намали страховете и да стимулира обществата по света да продължат с живота си на фона на пандемията, коментира Таавет Хинрикус, основател на Transferwise и член на неправителствената организация Back to Work, която разработва паспорта.

Много държави и фирми бързат да разработят приложения за проследяване на контактни лица.

Дания и Естония съобщиха за първи случаи на коронавирус

Дания и Естония съобщиха за първи случаи на коронавирус

Мъж от Дания се е върнал наскоро от ски курорт в Северна Италия

В програмата участват естонски здравни експерти и представители на правителството. Хотелите "Радисън" и производителят на храна PRFoods са сред първите компании, които ще започнат да тестват паспортите.

До момента в Естония има 64 починали от коронавирус и 1791 заразени. Този месец властите започнаха да разхлабват ограничителните мерки. Миналата седмица Латвия, Литва и Естония създадоха първата "зона за пътуване" в ЕС.