Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви в четвъртък, че икономическото възстановяване в еврозоната е на прав път, но все пак може да бъде повлияно от пандемията, тъй като вариантът на Делта на COVID-19 е нарастващ източник на несигурност.

Лагард отбеляза, че инфлацията се е повишила в еврозоната, но предупреди, че увеличението се очаква да бъде временно и че средносрочните перспективи остават слаби.

Председателят на ЕЦБ подчерта, че банката трябва да запази условията за финансиране за всички сектори на икономиката, за да бъде в състояние да превърне настоящото възстановяване в "трайно разрастване и да компенсира негативното въздействие на пандемията върху инфлацията".

Завръщане на Covid в Европа, държави влизат в оранжева и червена зона

Завръщане на Covid в Европа, държави влизат в оранжева и червена зона

ECDC препоръчва Европа да ускори кампаниите за ваксинация и да запълни възможно най-бързо пропуските в имунитета

Промяната в бъдещите насоки на ЕЦБ не е резултат от единодушно гласуване, но е постигнато съгласие от преобладаващото мнозинство от политиците, заяви Лагард. "По посока всички бяхме на една и съща страница", отбеляза тя по време на пресконференция след обявяването на лихвените проценти на ЕЦБ, добавяйки, че промяната е необходима, за да се улесни прилагането на новоприетия стратегически преглед на ЕЦБ.

ЕЦБ обяви решението си да поддържа ключови лихвени проценти на сегашните нива, в съответствие с очакванията. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределния кредитен механизъм и депозитния механизъм трябва да останат непроменени съответно на 0,00%, 0,25% и -0,50%.

Междувременно ЕЦБ възнамерява да продължи с покупките на активи с месечен темп от 20 милиарда евро, малко преди да започне да повишава лихвите.

Управителният съвет очаква ключовите лихвени проценти на ЕЦБ "да останат на сегашните си или по-ниски нива, докато инфлацията достигне 2% много преди края на своя хоризонт за прогнозиране и трайно за останалата част от хоризонта на прогнозата и преценява, че реализирания напредък в основната инфлация е достатъчно напреднала, за да бъде в съответствие с инфлацията, стабилизираща се на 2% в средносрочен план. "

ЕЦБ запазва монетарните стимули въпреки инфлационния натиск

ЕЦБ запазва монетарните стимули въпреки инфлационния натиск

Според Кристин Лагард инфлацията през 2021 г. ще е 1,9 процента

Лагард заяви, че централната банка не иска преждевременно да затегне своята парична политика.

Иска да гарантира, че има солидни, трайни елементи, които да ръководят действията й, преди да реши да повиши лихвите. Тя посочи, че елементът на търпение е от решаващо значение, тъй като преждевременното затягане може да бъде вредно за икономиката.

Инфлацията може да е над целта и ако това се случи, ще бъде случайно, а не умишлено. Освен това тя коментира разногласията между членовете днес, подчертавайки, че то е фокусирано върху маржовете.

И накрая, Лагард заяви, че прогнозите за септември ще бъдат по-показателни за икономическите перспективи и ще повлияят на политиките на централната банка при излизането от пандемията.

Недостиг на работници е най-голямата заплаха за възстановяването, според ЕЦБ

Недостиг на работници е най-голямата заплаха за възстановяването, според ЕЦБ

Франсоа Вилерой очаква леко покачване на инфлацията, но ще спадне през 2022 и 2023 г.