Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Франсоа Вилерой де Галхау определи в четвъртък недостига на работна ръка като най-голямата заплаха за възстановяването на компаниите от кризата, до която доведе пандемията COVID-19.

Говорейки за инфлацията, Вилерой коментира, че очаква тя да се покачи леко тази година и след това отново да спадне през 2022 и 2023.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гуиндос заяви в понеделник, че инфлацията ще продължи да се увеличава до края на годината.

Де Гуиндос отбеляза, че следващата седмица ЕЦБ трябва да обсъди нови насоки, като аргументира оттеглянето на мерките за стимулиране трябва да бъде постепенно, а не преждевременно. "Рисковете за перспективите за инфлация са наклонени нагоре ... Ние сме в долната граница, така че можем да действаме", заключи той.

ЕЦБ запазва монетарните стимули въпреки инфлационния натиск

ЕЦБ запазва монетарните стимули въпреки инфлационния натиск

Според Кристин Лагард инфлацията през 2021 г. ще е 1,9 процента

ЕЦБ публикува по-рано стратегическия си преглед, като определи целта за инфлация на 2%, за разлика от предишната си цел, която бе определена като "по-долу, но близо до 2%".

В декларацията се споменава възможност за "преходен период", през който се очаква инфлацията да "надхвърли умерено" 2%, но също така се подчертава, че както отрицателните, така и положителните отклонения от целта за инфлацията са "нежелани".

"Макар да приемаме основния мандат на ЕЦБ за ценова стабилност като даденост, прегледът ни позволи да оспорим нашето мислене, да се ангажираме с многобройни заинтересовани страни, да разсъждаваме, да обсъждаме и да стигнем до общи точки за това как да адаптираме стратегията си. Това ще ни води в провеждането на паричната политика през следващите години", коментира председателят на ЕЦБ Кристин Лагард.

Европейската икономика ще се възстанови по-бързо от очакваното

Европейската икономика ще се възстанови по-бързо от очакваното

Причините са неочаквано добрата икономическа активност и подобрената здравна ситуация