Членът на изпълнителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета заяви, че има надежда рамката за надзор на криптоактивите в Европейския съюз да бъде въведена до края на годината, съобщи Financial Times.

В интервю, публикувано в неделя, Панета заяви, че криптоактивите са "много опасни", подчертавайки, че криптовалутите не са реални валути, а са по-скоро "договори, които са напълно подходящи за комарджии".

Освен това той отбеляза, че рисковете, които криптовалутите крият, са много високи, но призна, че банковите оръжия пречат на всеки инвеститор в еврозоната да ги купи.

Панета заяви, че регулирането и надзорът върху криптоактивите най-вероятно ще се съсредоточат върху посредниците, които участват в доставката на криптовалутите, като каза, че ЕЦБ иска да защити потребителите "колкото е възможно повече".

Швейцарската и френската централни банки пускат тестово цифрова валута

Швейцарската и френската централни банки пускат тестово цифрова валута

Банките обаче внимават и отбелязват, че експериментът не означава, че планират скоро да пуснат такива валути

Панета заяви и че поверителността при цифровите плащания ще бъде по-добре защитена, ако централната банка се включи.

Потребителите се чувстват по-комфортно с централните банки, обработващи тяхната информация, тъй като те нямат "търговски интерес".

Освен това той отбеляза, че ЕЦБ е тествала начини за отделяне на идентичността на потребителите от данните за плащане, като подчерта, че "никой в ​​платежната верига няма да има достъп до цялата информация".

Панета признава, че наистина могат да възникнат анонимни плащания за "много малки суми", но че по-големите транзакции трябва да бъдат възстановими, ако властите искат да разследват всяко незаконно поведение.

Що се отнася до данните за плащане и информацията за потребителите, "конфиденциалността и поверителността са различни от анонимността".

Европейците искат дигиталното евро да е поверително, безопасно и евтино

Европейците искат дигиталното евро да е поверително, безопасно и евтино

ЕЦБ ще ограничава конкуренти като Bitcoin, Tether и предложената от Facebook Diem